Sinüzit Bitkisel Tedavisi
- Sinüzit Bitkisel Tedavisi
- Risk Faktörleri
- Korunma Yolları Nelerdir
- Hastalar Nasıl Beslenmeli
- Sinüzit Tedavisi
- Ameliyattan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli
- Sinüzit’in Hacamatla Tedavisi
- Papatya Kürü
- Diğer Yöntemler
Sinüzit Bitkisel Tedavisi

Bunun için öncelikle, bir Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurmanız gereklidir. Öncelikle sizin şikayetleriniz dinlenecektir. Yapılan muayene ve doktorunuzun size sorduğu sorular hastalığın tanısını koymaya yardımcı olacaktır. Başınızın ne zaman ve ne kadar sıklıkla ağrıdığını, burun akıntınızın rengini öğrenmek isteyecektir.
Burun tıkanıklığı ya da görme bozukluğu gibi bulguların varlığını öğrenmek için burnunuzu, ağzınızı, boğazınızı ve kulağınızı muayene edecektir. Gerekirse sizden sinüslerinizi incelemek için röntgen filmi çekimi isteyebilir. Bunlar akut sinüzitin tanısında kullanılır. Kronik sinüzitte ise sinüsler için bilgisayarlı tomografi gerekebilir. Ayrıca endoskopi yardımıyla burnunuzu incelemesi gerekir.
Risk Faktörleri

Sinüzit herkeste görülebilir, ancak aşağıdaki risk faktörleri görülme sıklığını arttırmaktadır:
Sigara dumanına maruz kalma
Burun veya solunum yollarında alerji
Gastroözefagealreflü
Orta kulak iltihapları
Bağışıklık sistemi zayıflıkları
Burunda septum eğrilikleri
Yuva, okul gibi kalabalık ortamlarda bulunma
Korunma Yolları Nelerdir

Sinüzitin en büyük sebeplerinden birisi soğuk algınlığıdır. Basit bir nezle bile sinüzite yol açabilir. Saçları ıslatıp soğuk havaya çıkmak, özellikle havanın rüzgarlı olmasıyla üst solunum yollarında enfeksiyon sonucu sinüzit gelişimine yol açar.
Bu konuya özellikle gençlerimizin dikkat etmesi gerekir. Havanın kirli, dumanlı olması, klimalı ortamlarda uzun süre kalmak, özellikle sıcak havalarda terledikten sonra serinlemek için vantilatörün önüne geçmek sinüzite davetiye çıkarmaktır. Çok kuru ortamda bulunmamaya özen gösterilmelidir. Gerekirse evin nemi olması gereken miktara ayarlanmalıdır. Kaloriferli evlerde bu rahatlıkla yapılabilir.
Ayrıca uzun süren burun tıkanıklığı ve iltihabı, dişlerde meydana gelen bir iltihap sinüzitin oluşmasına yol açar. Sigara kullanmak, bir çok hastalıkta olduğu gibi sinüzitte de etken rol oynamaktadır. Bunun dışında solunum yolu alerjisi olan kişilerin, alerjen maddelerden uzak durması gerekir ve bu konuda doktora başvurmasında fayda vardır.
Hastalar Nasıl Beslenmeli

Sinüzit sorunu olan bir kişi mukus salgılarını sulandırmak ve akmasını kolaylaştırmak için bol su, meyve suyu ya da bitki çayı içmelidir. Tuzlu su ile burun temizlenmesi kişiyi rahatlatacaktır.
Enfeksiyonu azaltmak için balık ve keten tohumuna beslenmede yer verilmeli, çilek, turunçgiller, sarımsak, soğan ve zencefil başta olmak üzere meyve ve sebze tüketimine ağırlık verilmelidir. Alkol sinüsleri daha da kötüleştirebileceğinden tüketilmemelidir. Süt ürünleri, aşırı tuz ve şeker bu dönemde kullanılmamalıdır.
Sinüziti kronikleşmiş kişilerde gıda alerjisi görülme oranı çok yaygındır. Sinüzit hastaları sigara içmemeli ve hava kirliliğinden uzak durmalıdır.
Sinüzit Tedavisi

Soğuk algınlığı, nezle durumunun 10 günden uzun sürmesi halinde mutlaka doktora başvurulmalıdır. Sinüzit pek çok kişinin sandığı gibi tedavisi mümkün olmayan bir hastalık değildir. Özellikle kronik sinüzitlerde en önemli konu sinüzite neden olan ana nedenin ortadan kaldırılmasıdır. Akut sinüzitlerde ilaç tedavisi üç haftaya kadar çıkabilen antibiyotik, burun damlaları ve alerji önleyici ilaçlarla yapılır.
Ancak hava yollarını tıkayan burun eti büyümesi, burun kemiği ve kıkırdağında eğrilik, alerji gibi nedenler varsa tedavi sonrasında bu nedenlerin ortadan kaldırılması sinüzitin kronik bir hastalık halini almasını önleyecektir.
Kronik sinüzitlerde bazen burun polibi denilen et büyümeleri de eşlik eder. Bu tip durumlarda tedavi cerrahidir. Özellikle son 10 yıldır sinüzit cerrahisinde endoskoplar kullanılmakta ve yapılan ameliyata Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESC) adı verilmektedir.
Burun içine sokulan bir kamera aracılığı ile monitörden amaliyat yapmaya imkan veren endoskopik cihazlarıla yapılan bu teknik, sinüslerin havalanmasını engelleyen nedenlerin çözümü konusunda oldukça iyi bir olanak tanımakta ve sonuçlar başarılı bir operasyon sonrasında oldukça yüz güldürücü olmaktadır.
Endoskopik yöntemle (görüntü, muayene ve ameliyat) hem burun içi gibi dar ve karanlık bir yerde çalışmayı kolaylaştırmaktadır hem de sinüse yola açan asıl faktör düzeltilip diğer sağlam bölgelere dokunulmamaktadır. Bu ameliyat hem lokal hem de genel anestezi ile yapılabilmektedir. Ameliyatta en önemli amaç sinüs ağızlarının açılmasını sağlamak ,sinüslerin içini temizlemektir.
Genelllikle sadece burun içinden girmek yeterlidir. Bazen maksiller sinüse girmek için dudak altından çalışma gerekebilir. Bu yöntemle burun içindeki et, kemik eğriliği gibi diğer hastalıklar da tedavi edilebilmektedir.
Ameliyattan sonra hekimin tercihine göre burun içine tampon konabilir.
Ameliyattan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli

Endoskopik yöntemle yapılan ameliyattan sonra en önemli konu pansumanların uygun yapılmasıdır. Sinüzit ameliyatında pansuman burunun içinin uygun şekilde temizlenmesi anlamına gelir. Bunun için başlangıçta birkaç günde bir daha sonra daha seyrek olarak doktorunuza gitmeniz gerekecektir.
Kaç günde bir temizlenmesi gerektiği ameliyatın seyrine ve doktorun tercihine göre değişir. Doktorunuz her pansumandan sonra bir sonraki görüşme zamanını söyleyecektir. Hasta kendi burun içini serum fizyolojikle yıkayarak yapışma ve birikintileri önlemeye çalışır.
Sinüzit’in Hacamatla Tedavisi

Özellikle kronik sinuzit hastalarında sinüs bölgelerine yapılan yüz hacamatı ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için sinnus iltihabının çözülüp akması için akupunktur tedavisi olan hastalarımızın şikayetlerinin tamama yakınının düzeldiği müşahede edilmiştir.
Papatya Kürü

Bir kaba yarım litre kadar su konulup, kaynatılır. Kaynamakta olan suyun içine 3 çorba kaşığı kurutulmuş kır papatyası atılır. Daha sonra başınızı havlu veya bir bez ile örterek, bu suyun buğusuna durun. Burnunuzdan nefes alıp verin. Bu uygulamayı 5 dakika uygulayın. 5 dakika tamamlandıktan sonra yarım saat ara verip tekrar beş dakika aynı şekilde başınızı havlu ile örterek uygulayın.
Ertesi gün aynı şekilde 5 dakika uygulayıp yarım saat ara verin ve tekrar 5 dakika uygulayın. Akıntının gelmeye başladığı gün 3 gün ara verin. Papatya kürünün, Sinüzit tamamen kuruyana kadar uygulanması gerekir. Papatya kürü uygulamasının yarım bırakılması halinde sinüzit tekrar edebilir.
Diğer Yöntemler

2 litre suyu kaynatalım ve bir cam kap içerisine koyalım. Suyun ilk buharı yarım dakika içerisinde çıkacaktır. Bu suya baş üzerine bir havlu kapatıp eğilelim ve suyun buharını olabildiğince solumaya çalışalım. Ara ara başımızı kaldıralım ve burun üzerine yukarıdan aşağıya doğru masaj yapalım. Böylece tıkalı bölümlerde bulunan sıvı yumuşayacak ve burun deliklerinden dışarı transfer olacaktır.
Bu işlem sonunda çok zorlamamak şartı ile sümkürme yolu ile sıvıyı dışarı çıkartabiliriz. Bu işlem günden bir defa uygulanabilir.
Eczanelerde kolayca bulunabilecek hazır deniz suyu ile burun içerisinde bulunan sıvı temizlenebilir. Deniz suyu adı altında satılan ürünü alıp, burun içerisine sıkmak şartı ile burun içerisi banyo ettirilir.
1 bardan kaynamış soğumuş suyun içerisine 1 çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karbonat koyalım. Bu karışımı iyice karıştırıp, 10 dakika bekletelim. Bu işlemden sonra bu karışımdan bir avuç içi alalım ve buruna çekelim.
Tuzlu ve karbonatlı suyu buruna çektikten sonra mümkün olduğu kadar burun içerisinde tutalım ve sümkürme tekniği ile geri çıkartalım. Bu tedavi seçeneği günde 3 defa tekrarlanabilir. Bu tedavi şekillerinde dikkat edilmesi gereken şey, buruna çekilen sıvının ciğerlere kaç mamasıdır.
Kaynak: http://www.hekimzade.com/sinuzit-nedir-nasil-tedavi-edilir-bitkisel-tedavi-hekimzade